Neden Topraksız Tarım?

Ülkemiz toprak varlığı ve verimliliği dikkate alındığında seracılık; işsizliği azaltan, birim alandan daha fazla ürün alınmasını sağlayan ve kırsal alanda tarımsal faaliyetleri daha fazla gelir getirici hale getiren, bu yönüyle de kırsaldan ekonomik nedenli göçün hızını düşüren önemli bir üretim alanıdır. Dünya nüfusunun her geçen gün artış gösteriyor olması artık tarım alanlarının da yetmeyeceğini düşündürmeye başlamıştır. Tarım alanlarının daralması ve nüfusun artmasıyla beraber teknolojinin bu alanlarda da değişimlere gittiği, topraksız tarım teknolojilerinin her geçen gün artış gösterdiği görülmektedir. Tarım teknolojileriyle beraber artık toprağa bağımlı kalmadan gerekli üretim yapılabilmekte ve yetiştirilen ürünlerin verimliliğinde büyük artışlar sağlanabilmektedir.

Neden Jeotermal Topraksız Sera?

Topraksız kültürün gerçekleştirildiği modern seralarda yetiştirilecek bitkinin ısıtma, ışıklandırma, havalandırma ve karbondioksit isteklerinin yeterli oranda sağlanmasıyla yıl boyu üretim yapılabilmektedir. Ancak özellikle ısıtma en önemli maliyet unsurunu oluşturmakta ve sınırlayıcı bir etkisi olmaktadır. Sera ısıtmasında enerji kaynağı olarak fosil yakıtların (fueloil, LPG, kömür, doğalgaz, vb.) yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş enerjisi, jeotermal enerji, biokütle, vb.) da kullanılmaktadır. Fosil yakıtlar içerisinde kaliteli kömür kullanımı ekonomik olmakta, ancak jeotermal sıcak su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde ısıtma maliyeti daha da düşmektedir. Jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlama yanında, aşırı sıcak dönemler hariç üretimin kesintiye uğramadan yılın her döneminde yapılabilmesine imkan tanımaktadır. Isıtmanın düzenli yapıldığı seralarda ürün kalitesi dışında hastalık riski de minimize edilmiş olmaktadır.

Sera Projesi Hazırlama

Adım adım sera projesi nasıl hazırlanır maddeler halinde sıralayalım:

  • İlk olarak belirlenmesi gereken şey seranın kullanılma amacıdır,
  • Bu kullanma amacına bağlı olarak seranın tipleri seçilir,
  • Seçilen tipler, bölgedeki arazi şartları, iklim şartları ve arazi büyüklüğüne göre sınırlandırılır,
  • Sera projesine ayrılan bütçe de göz önünde bulundurularak, seranın inşa edileceği sera tipi seçilir,
  • Seçilen sera tipine, bölge şartlarına ve bütçeye bağlı kalınarak seranın konstrüksiyon malzemesi seçilir,
  • Bu aşamalardan sonra seranın tipine uygun olarak ve yetiştirilecek ürünlere bağlı olarak seranın boyutları belirlenir,
  • Boyutlandırma belirlenirken, seranın ihtiyaç duyacağı iklimlendirmeden de en yüksek verimi almak esastır.

Bu aşamalardan sonra seranın proje yazımı tamamlanmış olur ve seranın inşası için gerekli uzman kişiler bölgeye gelerek gerekli kurulumu tamamlar.

Narlıgöl Kuyu Görsel
Narlıgöl Jeotermal Kuyu Görsel

Proje Detayları

Jeotermal Topraksız Tarım seramızın yapılacağı bölge Niğde Narköy Narlıgöl çevresi yapılması planlandı. Narlıgöl çevresini seçme sebebimiz önceden yapılan incelemerde sıcak suyun olduğunun tespit edilmiş olması. Jeotermal kaynaklar çok değerlidir ve bir çok alanda kullanıma elverişlidir. Bunlardan bazıları ; elektrik üretimi , sera ısıtma , konut ısıtma , meyve ve sebze kurutma tesisleri gibi ticarei alanlarda kullanılmaktadır.

Narlıgöl’de bulunan jeotermal kuyuyu seçme sebibimizi ise şöyle sıralabiliriz ;

  • Düşük derinliklerde yüksek sıcaklık ve debilerin elde edilmesi , bu kuyu maliyetlerini oldukça düşürür.
  • Hem kullanabileceğimiz hem de somut değerlere ulaşabilmemizi sağlayacak bir kuyunun olması.
  • Sera ısıtması için gerekli sıcaklık ve debilerin buradan karşılanabilirliğinin olması.
  • Jeotermal suyun içerisinde bulunan mineral ve bakterilerin ısıtmaya engel olmaması
  • Sera alanın bulunduğu yerde günlük ışık alma süresinin oldukça uzun olması

Gerekli kuyu fizibilite raporlarının incelenmesi sonucunda yukarıda saymış olduğumuz jeotermal bir sera için gerekli olan jeotermal suyun tüm ihtiyaçlarımızı karşıladığı tespit ettik. Raporların hazırlanmasında ve tespitlerin yapılması aşağıda sıralanmıştır.

Jeotermal seracılık açısından saha da yapılması gereken işlemler:

  1. Öncelikle ruhsat sahasının alınması veya kiralanması,
  2. Mevcut sondajının üretim potansiyelini belirleme çalışmaları yapılması,
  3. Kuyunun dinamik ve statik su seviyesinin saptanması,
  4. Kuyunun işletmeye açılabilmesi için temizlik çalışmalarının yapılması,
  5. Kuyu başının sera ısıtmacılığı için hazırlanması çalışmaları
  6. Akışkan sıcaklığını aktarma istasyonu imalatının yapılması,
  7. Sulama için soğuk su etüdlerinin yapılması ve sondaj açılması,
  8. Sera kurulumu için arazi temini.
Narligöl Jeotermal Kuyu
Narlıgöl Jeotermal Kuyu Test
Niğde Narlıgöl Sıcaksu

SERA SEÇİMİ

Modern sera yatırımlarında sera tipinin belirlenmesi, üretimdeki başarı ve arzulanan kalitenin yakalanması yanında, yatırımın geri dönüşü açısından da belirleyici faktörlerden birisidir.

Sera tipini belirlerken göz önünde tutulması gereken pek çok faktör vardır. Örtü tipi, çatı tipi, konstrüksiyon özellikleri, havalandırma ihtiyacı, oluk altı yüksekliği, tünel genişliği, blok genişliği, sera boyu, rüzgar yükü, kar yükü, bitki yükü, ekipman yükü gibi pek çok faktör sera tipine ve özelliklerine karar verirken dikkate alınması gereken faktörler arasındadır.

Modern Seracılık yatırımlarında sera tipine karar verilirken öncelikle örtü cinsine göre (cam¬plastik-polikarbonat ) sera ayrımı yapılmalı, daha sonra ürün türü, iklim ve özel isteklere göre sera modeline karar verilmelidir.

  • Sera konstrüksiyonu rüzgar, bitki ve ekipman yüküne dayanıklı,sağlam bir yapı arzetmelidir. Sera imalatçısı, kendisine verilecek iklim değerlerine göre bir model önerecektir. Bu değerler, uzun yılların ortalaması olarak, bölgeyi, temsil eden bir meteoroloji istasyonundan alınmalıdır. Örneğin Akdeniz bölgesinde genellikle seraların asgari 120 km/saat rüzgar yüküne dayanması istenir. Ürün ve ekipman yükü ise yetiştirilen ürünün türüne, bitki sayısına, topraksız kültürde yetiştirme bençlerinin asılı olup olmadığına göre değişir. Topraklı kültürde bitki yükü 25 Kg’a, topraksız kültürde ise bitki ve ekipman yükü toplamı 40 Kg’a kadar çıkabilir.
  • Konstrüksiyon, galvaniz profil veya alüminyum parçalardan oluşan, kaynak işçiliği içermeyen demonte bir sistem olmalıdır.
  • İklimin ve hastalıkların kontrolünün daha kolay olduğu yüksek hacimli, oluk altı yüksekliği en az 4 mt olan bir sera tipi seçilmelidir.
  • Bölgenin ve üretim periyodunun mevcut ışık durumu ile üretilecek bitkinin ışık isteğine göre örtü tipi seçimi yapılmalıdır. Cam ve plastiğin ışık geçirgenlikleri ve difüzyon özellikleri farklılık gösterir.
  • Çatı genişliği en az 8 mt olmalıdır. Özellikle sebze yetiştiriciliğinde ve aynı zamanda masa üstü yetiştiricilikte 1.60 mt’ nin katları olan çatı genişlikleri tavsiye edilir. Böylece sera içi alanın optimum kullanımı sağlanır. Seralarda çatı boyları 65 mt’ den az olması tavsiye edilmez. Aksi takdirde hem orta yol ve başlardan kaynaklı yer kaybı, hem de alınların çok oluşu nedeniyle maliyet artışı söz konusudur. Çatı havalandırması yeterli olmak kaydıyla boyda 100 – 110 mt’ ye kadar çıkılabilir. Ortada geniş bir yol bırakmak kaydıyla seranın eni istenildiği kadar arttırılabilir. Burada arazinin minimum kaybı yanında işletme kolaylığı belirleyici olmalıdır.
  • Ülkemizde ve özellikle Akdeniz, Ege kuşağında hem yıllık yağış, hem kış döneminde bir defada düşen yağış miktarı seracılık yapılan diğer ülkelere göre çok yüksek olması nedeniyle seçilen sera modellerinde yağmur oluklarının yeterli su taşıma kapasitesine sahip olmasına dikkat edilmelidir.

Bu koşullar incelendiğinde SWOT analizleri yapıldığında cam seranın bu bölge için en uygun sera olduğuna karar verildi. Kısaca sebeplerini sıralarsak ;

  • Cam seralardaki ışık geçirgenliğinin daha fazla olması meyvelerin daha parlak, daha homojen, daha sert ve dolayısıyla alıcıları tercihini en büyük ölçüde etkileyen uzun raf ömürlü olmalarını sağlamaktadırlar.
  • Ömrünün uzun olması (50 yıl gibi , plastik bir seranın 3-5 yıl arasıdır)
  • Isı kaybının diğer sera kaplamalarına göre daha azdır.
  • Doğal afetlere karşı oldukça dayanıklıdır.
Topraksız Tarım Sera Yapı
Jeotermal Sera
Cam sera

FİRMA SEÇİMİ

Analizler yapılırken Türkiye’de bulunan sera sahipleriyle iletişime geçildi. Yaşadıkları sorunlar , öneriler ve yapmış olduğu seraları görüp incelemek için randevular alındı. Seralar gezildi görüldü. Bilgiler toplandı.

Bu araştırmalar ve bilgiler ışığında artık Türkiye ve Dünya’da bulunan sera firmalarından belirlenen koşullar altında cam , plastik ve polikarbon sera teklifleri istendi.

Teklifler incelendikten ve gerekli analizler tekrar yapıldıktan sonra cam seranın yatırım ömrü ve yatırım maliyetinin geri dönüşü açısından en uygun sera olduğunu tekrardan pekiştirilmiş oldu. Cam teklifi alınan firmaların önceden yaptıkları işler ve firmalarının bu projeyi yapabilecek kapasite olup olmadıkları belirlendi. Firmalar belirlenirken neler yapıldı ;

  • Firmalar ziyaret edildi, mühendisleri ve yöneticileri ile toplantılar yapıldı.
  • Firmaların önceden yapmış oldukları seralar gezildi. Sera sahiplerinden firma hakkında ve kendilerine yaptıkları sera ile ilgili sorular soruldu ve bilgiler alındı.
  • Tekliflerinde bulunan malzemelerin ve verilen fiyatların uygunluğu incelendi.

Narlıgöl Modern Sera
Topraksız Tarım Domates Serası
Topraksız Organik Domates

FİRMA SEÇİMİ VE TOPLANTILAR

İncelemeler yapıldıktan ve raporlar hazırlandıktan sonra sera projesi için uygun olan 3 firma seçildi. 3 firma ile sera projesinin yapılacağı alanda bir toplantı düzenlendi. Her firma 2 gün bu bölgede misafir edildi. Bu misafirlikler sırasında proje alanı gezildi, sera ısıtmasında kullanılacak kuyular gösterildi, sera firmalarının diğer firmalardan ayıran özellikleri soruldu. Neden sizle çalışmalıyız ? başlıklı konuşmalar ve tanıtımlar yapıldı ve isteklerimiz iletildi.

Toplantı sırasında sorulan sorular ve cevaplar bir rapor haline getirildi. Bu rapor ile 3 firmanın avantajları ve dezavantajlarının neler olduğu belirlendi. Ve karar aşamasına gelindi.

narligöl haber
sera haber
Niğde Narlıgöl Jeotermal Sera
Niğde Jeotermal Kuyu
Jotermal Kuyu
niğde narlıgöl sera
sera proje toplanti
sera toplanti
sıcak su kuyu